Η β’ έκδοση έχει περισσότερη Ελλάδα και περισσότερη Ευρώπη.

Περισσότερη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα αποτελεί για πολλά χρόνια αντικείμενο μελέτης των παθογενειών οι οποίες δημιουργούν τις συνθήκες για κρίση, αλλά και της λανθασμένης πολιτικής των μνημονίων η οποία μετέτρεψε μία επώδυνη, αλλά αναγκαία προσαρμογή, σε βαθύτατη κρίση χωρίς ορατό τέλος.

Περισσότερη Ευρώπη, καθώς τα προβλήματα της Ελλάδος είναι αντανάκλαση και των θεσμικών αδυναμιών του ευρώ – αδυναμίες οι οποίες απειλούν τη μακροημέρευσή του και για τις οποίες δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Παράλληλα, το βιβλίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λήψη οικονομικών και επενδυτικών αποφάσεων στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη και επιρρεπή σε εξάρσεις οικονομία στην οποία ζούμε. Επιπλέον, αναδεικνύει τις μακροοικονομικές αιτίες των κρίσεων και εξετάζει λύσεις από την οικονομική πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο, παρέχοντας έτσι και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάλυση της μακροπροληπτικής εποπτείας – της αναδυόμενης τάσεως στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τα διαχρονικά εργαλεία μακροοικονομικής αναλύσεως, τα υποδείγματα IS/LM και Mundell-Fleming, τα οποία επεκτείνει με έναν καινοτόμο τρόπο, ώστε να είναι εφικτή η ανάλυση των σύνθετων αλληλεπιδράσεων του χρηματοοικονομικού συστήματος με την οικονομία, τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Η προσέγγιση του βιβλίου είναι ένα μείγμα απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας. Απαισιοδοξίας, λόγω της εγγενούς τάσεως του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας να πηγαίνει από κρίση σε κρίση, χωρίς να διδάσκεται από τα λάθη και τα πάθη ακόμα και του πρόσφατου παρελθόντος· αισιοδοξίας, διότι η ευρηματικότητα των ανθρώπων, επικουρούμενη από καλά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική και ισχυρούς θεσμούς, μπορεί να μειώσει το σχετικό κόστος και να δημιουργήσει πρόσφορες συνθήκες για αειφόρο ανάπτυξη με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πληροφορίες για το συγγραφέα